Tio kostymdramafilmer jag älskar
- majalagerkvist
- Apr 21, 2020
- 6 min read
Updated: Apr 27, 2020
Att säga att jag har sett många kostymdraman är en underdrift. Ibland tror jag rent av som att jag har sett varenda kostymdrama som överhuvudtaget existerar (vilket naturligtvis inte är sant). Hur som helst tänkte jag sammanfatta en lista med mina tio absoluta favoriter. Det här är estetiska, romantiska, berättande, historiska små pärlor som jag har sitt minst två gånger vardera; en salig blandning av äkta klassiker, cheesy rom-coms och Oscars-vinnare. Det enda de egentligen har gemensamt är att de är kostymdraman och att jag tycker de är fantastiska. Och juste, det här är bara filmer, för tv-serier är en helt annan historia... Vi börjar från nummer tio och klättrar och uppåt!
10. Emma (2020)
Den här filmen är ett nytt tillskott, men inte desto mindre värd sin plats på listan. Emma är baserad på Jane Austens bok med samma namn och gör enligt min mening boken rättvisa på samma gång som den har en egen själ. Vad jag menar med det är att det finns en vilja att berätta något mer utöver det som står svart på vitt i manuset, det finns en konstnärlig tanke bakom. Filmen är estetisk (kostymerna är så fina!), komisk, romantisk (vilket jag faktiskt har saknat i andra versioner av Emma) och har en begåvad uppsättning av skådespelare med Anya Joy-Taylor och Johnny Flynn i täten.

Anya Joy-Taylor och Johnny Flynn i Emma
9. Darkest Hour (2017)
Den här filmen är lite av det svarta fåret i den här samlingen eftersom den har ett annat fokus än mina andra favoriter, men jag tycker väldigt mycket om den och såg den två gånger på samma vecka. Darkest hour handlar om Winston Churchills och hans första år som Storbritanniens premiärminister i början av andra världskriget. För det första är det en spännande och intressant historia, för det andra sugs man effektivt in i fyrtiotalets London där det märks att filmskaparna lagt ner sig på att få till en realistisk, komplex och målande värld och för det tredje är det en av mina favoritregissörer Joe Wright som har regisserat med sin vanliga finkänslighet. Det är verkligen som att kliva rakt in i en annan värld! Jag kan också tillägga att Lily James gör ett inslag i filmen som Winston Churchills sekreterare vilket ger det hela ett intimare och personligare perspektiv.

Gary Oldman i Darkest Hour
8. Young Victoria (2009)
Young Victoria handlar om Drottning Victoria som regerade i Storbritannien under 1800-talets andra hälft och är enligt min mening mycket bättre än serien Victoria som skildrar samma person (wow, the shade). Hur som helst var det ganska länge sedan jag såg den här filmen nu, men det jag framförallt minns är Emily Blunts inspirerande tolkning av den unga drottningen, hennes klänningar, och naturligtvis, den sagolika kärlekshistorien mellan hennes karaktär och Prince Albert. Texten som kommer upp innan eftertexterna börjar rulla ger mig alltid tårar i ögonen, det är så fint och sorgligt på samma gång. Musiken är också väldigt vacker. Jag borde faktiskt se om den .snart

Emily Blunt och Rupert Friend i Young Victoria
7. Brooklyn (2015)
Det här var en sådan där film som jag inte trodde att jag skulle tycka om, som jag satte på aningen motvilligt och sedan totalt förälskade mig i. Brooklyn handlar om en ung irländsk kvinna på femtiotalet som flyttar till New York, och eftersom jag såg den ganska nyligen efter att jag själv flyttat hemifrån kände jag igen mig i en hel del av tematiken (även om min flytt förstås var betydligt kortare). Filmen är på det stora hela en historia lågmäld , men episk i sin enkelhet, vilket skapar något sårbart (och enligt min mening högst underskattat). Även här finns en gullig kärlekshistoria, ja gullig är ordet, och huvudkaraktärerna känns både äkta och jordnära. Saoirse Ronan är dessutom en av de bästa unga skådespelarna där ute just nu, och nominerades för en Oscar för den här rollen.

Emory Cohen och Saoirse Ronan i Brooklyn
6. Försoning/Antonement (2007)
Det har blivit dags för ett episkt krigsdrama på den här listan. Försoning (eller Antomenet som är den engelska titeln) är baserad på Ian McEwans bok med samma namn och skildrar en historia som utspelar sig före, under och efter andra världskriget. I centrum står ett barns lögn, en lögn som får omåttligt stora konsekvenser för flera personer. Hela filmen har en häftig dramatik och unik utformning skulle jag säga; det är drama, krig, romantik och mystery blandat, och berättelsens kurva tar nya och oförutsägbara svängar hela tiden. I skådespelarstaben finner vi dessutom flertalet kända kostymdrama-namn: Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan och Romola Garai. Filmen är både vacker, sorglig och spännande. En upplevelse från början till slut.

James McAvoy i Försoning
5. Suite Francaise (2014)
Suite Francaise utspelar sig även den under andra världskriget, men den här gången befinner vi oss i Frankrike och berättelsen kretsar kring en ung fransk kvinna och hennes svärmor som tvingas släppa in en tysk soldat i deras hem efter att landet blivit ockuperat. Temat är omöjlig kärlek. Även den här filmen gör ett bra jobb med ett fånga en målande atmosfär och en annan verklighet. Allt börjar med en replik som jag tycker är talande för filmen som helhet: My father always said, if you want to see what people are truly made of, start a war. Filmen handlar verkligen om människor. Ja nyckeln till att göra bra andravärldskrigs-filmer tycks vara att fokusera på specifika personer och deras historia mitt i det stora. I Suite Francaise hägrar tyngden av kriget i bakgrunden, samtidigt som en kärlekshistoria fläckad av krigets regler figurerar i förgrunden. Fin och sorglig på samma gång, liksom så många andra filmer på den här listan tydligen...

Matthias Schoenaerts och Michelle Williams i Suite Francaise
4. Förnuft & Känsla/Sense & Sensibility (1995)
Nu har det blivit dags att återgå till något lite lättsammare (men ändå fantastiskt), nämligen listans andra Jane Austen-film! Det finns många Jane Austen-filmatiseringar där ute som jag tycker är bra, men bara (om man nu kan säga bara) tre som tagit sig in på den här listan. Förnuft & Känsla har nästan en skrattretande fantastisk skådespelaruppsättning med Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant och Alan Rickman i huvdrollerna. Jag menar hur ska man slå det? Filmen är dessutom väldigt vacker, trots att den är tjugofem år gammal vid det här laget. Den har sannerligen hållit! Välspelat, romantiskt och vackert att se på; allt man kan begära av ett bra kostymdrama helt enkelt.

Greg Wise och Kate Winslet i Förnuft & Känsla
3. Belle (2013)
Vi har kommit fram till listans topp tre - tjoho! Belle är en fantastisk film och handlar om en ung svart kvinna i överklassen i 1700-talets i Storbritannien, något som dessutom är baserat på en sann historia. Den här filmen har både ett viktigt budskap och en hänförande kärlekshistoria. Gugu Mbatha-Raw är underbar i huvudrollen, och mycket sämre är inte hennes motspelare Sam Reid. Det är en lite ovanlig historia att se på kostymdrama-scenen, men desto viktigare för den sakens skull, för jag kan verkligen hålla med om att genren inte alltid är särskilt mångkulturell. Sämre blir det inte av att filmen för ovanlighetens skull har en kvinnlig regissör i form av Amma Asante. Jag tror inte att filmen hade en enorm budget, men historien och karaktärerna bär filmen mer än väl på egen hand.

Gugu Mbatha-Raw och Sarah Gadon i Belle
2. Far from the madding crowd (2015)
Far from the madding crowd, som är baserad på Thomas Hardys bok med samma namn, är en fest för ögonen, förvänta dig soluppgångar, vidsträckta slättlandskap och lummiga skogar, allt ackompanjerat av ett underbart soundtrack. Berättelsen utspelar sig i engelska Dorset i slutet av 1800-talet och i centrum står en ung kvinna som ärver en gård av en släkting. Filmen handlar mycket om att vara en kvinna i en mansdominerad värld, och motståndet hon stöter på från omgivningen i den roll hon tar på sig an som gårdens föreståndare. Den handlar också om hennes relation till tre män (särskilt en av dem blink blink) som alla vill gifta sig med henne och hur hon navigerar genom det. Den handlar också om livets lärdomar och om att växa upp. Filmen är ett konstverk med en inspirerande feministisk utgångspunkt. Carey Mulligan, som spelar huvudrollen, är dessutom en av mina absoluta favorit-skådespelerskor någonsin.

Carey Mulligan i Far from the madding crowd
1. Stolthet & Fördom/Pride & Prejudice (2005)
Knappast förvånande, men inte desto mindre sant. Den här filmen är ett mästerverk och jag är helt ärligt osäker på om den någonsin kommer bli nedknuffad från förstaplasten, men det få väl tiden avgöra antar jag. Till att börja med är Jane Austens roman som filmen är baserad på en välskriven historia med en härlig, inspirerande huvudperson i form av Elizabeth Bennet och en av tidernas bästa kärlekshistorier. Sedan är den här filmen en hjärtlig och genomtänkt tolkning av sagda roman. En oslagbar kombination. Liksom silvermedaljören på listan är Stolthet & Fördom ett riktigt konstverk. Musiken är hänförande och estetiken enhetligt vacker från början till slut. Den intima familjevärlden som vi välkomnas in i är också en fantastisk aspekt. Joe Wright, filmens regissör, har verkligen lyckats skapa en hemtrevlig atmosfär som man genast känner att man är en del av. Filmen är som en saga, men ändå tillräckligt verklig för att man ska kunna relatera på mer än ett sätt. Nej den här filmen är fantastisk och något annat kommer jag nog aldrig säga.

Keira Knightley och Matthew Macfadyen i Stolthet & Fördom
Tack för att du orkade läsa igenom mitt lilla inlägg. Hoppas du fick några nya idéer på filmer att se (eller så är du lika besatt som jag och har redan sett alla, men vet du vad, är det så tycker jag det är dags att se om eller två från listan för det tänker jag göra).
//Maja
Comments